Hızlı Trene ara istasyon talebi
Konya Platformu Eğitim Kültür Sağlık ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Çelik, Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) Konya - Ankara ve Konya - Eskişehir arasında 1 yılda 3 milyon kişiyi taşımasının beklendiğini söyledi.
Konya Platformu yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Dedeman Otel'inde düzenlediği basın toplantısında konuşan Mehmet Ali Çelik, YHT'nin şehre etkilerini öngörmek ve muhtemel sonuçlar üzerine farkındalık geliştirmek için bir araştırma yaptırdıklarını kaydetti. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre, YHT'nin sosyal ve ekonomik hayata pozitif anlamda önemli katkılar sağlayacağını, fakat organize önlemler alınmaz ise bazı sosyal ve ekonomik gelişmelerin şehrin aleyhine dönüşeceğini anlatan Çelik, “Günümüzde giderek artan şehirlerarası bir rekabet söz konusu olacaktır. Konya ulaşım açısından büyük bir dezavantaj taşıyordu. Hızlı tren ile artık şehirlerarası rekabette gücünü artırmıştır. Artık şehirlerarası rekabette topyekun hareket edilmez ise avantajlarımız dezavantaja dönüşecektir. Ankara - Konya arası hızlı tren yukarıda da bahsedildiği üzere tekil bir proje değil modüler bir hattın önemli bir parçasıdır. İstanbul'dan Ankara - Konya'ya, muhtemelen buradan Karaman Mersin hattıyla Marmara-Akdeniz koridorunun 5 saatten daha az bir sürede birbirine bağlanacağı Kuzey Batı-Güney Doğu hızlı tren koridorunun önemli bir istasyonu hiç şüphesiz Konya olacaktır. Bundan dolayı bu hattı sadece Ankara ile Konya'yı bağlayan bir hat olarak görmek yerine bütünü göz önüne alarak sağlayacağı katkıları değerlendirmek daha doğru olacaktır” dedi.
OSB YAKINLARINA ARA İSTASYON TALEBİ
Çelik, kısa süre sonra yolcu taşımacılığına başlaması beklenen YHT için Konya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yakınlarına ara istasyon kurulması halinde, hem sanayiye hem de Selçuklu bölgesine gideceklerin ulaşımının kolaylaşacağını ifade etti. Çelik, “Bilim merkezi'nin de kurulacağı OSB yakınlarına bir ara istasyon yapılmasını talep ediyoruz. Bilim merkezi'ne gelecek ziyaretçiler, OSB'ye gidecekler, Selçuklu bölgesi ile Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampusune gidecekler yeni açılan Aliya İzzet Begoviç Caddesi üzerinden toplu taşıma araçlarıyla çok kısa sürede buraya gidebilecek. 300 kilometre uzunluğundaki tren hattı ile Ankara'dan Konya'ya ortalama 1 saat 15 dakikada gelmesi beklenen bir kişi, şehir merkezinden 20 kilometrelik kampuse 45 dakikadan daha az sürede gidemeyecek. Bu da hızlı trenin cazibesini azaltır. OSB yakınlarına hızlı tren için ara istasyon yapılması halinde Selçuklu bölgesinde oturanlar rahat ulaşım sağlayacak” diye konuştu.
TURİST SAYISI ARTACAK
Selçuk Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızrak ise dünyadaki benzer projeler incelenerek turizm, eğitim ve ticaret başlığı altında yaptıkları araştırmadan bahsetti. Doç. Dr. Mızrak, 2 yıl sonra bitirilmesi planlanan Türkiye'nin ilk bilim merkezi'nin Mevlana Müzesi ile birlikte büyük bir ziyaretçi potansiyeli taşıyacağını dile getirerek, “Ülkemizin en çok ziyaretçi alan ikinci müzesi yıllık 1 buçuk milyon turist çekerken bilim merkezi ilk etapta yıllık 1 milyondan fazla ziyaretçi alması beklenmekte, takip eden yıllarda Mevlana müzesinin ziyaretçi rakamlarını geçeceği tahmin edilmektedir. Konya bu alanda topyekün harekete geçmez ise gelen yerli turistin beklentilerine cevap vermemiz zor gözükmektedir. Yıllık 400 bin yerli turistin mevcut ziyaretçi sayısına ilave olması demek Mevlana Müzemizin ziyaretçi kabul edebilme sınırını zorlayacaktır. Müzede yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. İnsanlara müzenin dışında da alternatif gezi, yeme, içme, rehberlik hizmetleri geliştirme konuları bakir durumdadır. Ulaşımın kolaylaşmasıyla hem öğrenci hem de öğretim üyeleri Konya'ya daha kısa sürede gelebilecek, aynı şekilde Konya dışında okumak isteyenlerde gidebilecektir. Tren hattının Mersin Limanına kadar uzaması durumunda Trakya ve Marmara Bölgesi'nde sıkışan yatırımlar yan sanayisi güçlü Konya'ya gelecek. Bu da şehrin gelişmişlik ve kalkınmışlık seviyesini artıracak” şeklinde konuştu.